Az következőkben egy kérdőívet fog látni. Ennek kitöltése feltétlenül szükséges a regisztrációhoz, hiszen e kérdőív alapján tudunk a betegéhez megfelelő ápolót keresni.

Amennyiben még nem döntötte el, hogy az ápolás milyen formáját választja, vagy előzetes információra van szüksége, kérjük, keressen minket a „Kapcsolat” menüpont alatt található telefonszámokon vagy email címen.

Mielőtt betegápolót hívna betegéhez, kérjük, olvassa el azokat a feltételeket, melyek szükségesek ahhoz, hogy a későbbi ápolóval – aki szerencsés esetben egy kicsit a családtagjukká is válik – a legjobb viszony alakuljon ki:

A 24 órás ápolók családjuktól távol, egy idegen család betegének ápolására teszik fel az idejüket. Ahhoz, hogy ezt a munkát megfelelő lelkiséggel tudják végezni, szükségük van arra, hogy érezzék a megbecsülést, ne egy gyógyászati segédeszközként, hanem érző, sok esetben igen érzékeny, empatikus emberekként nézzenek rájuk, akiknek igénye az elismerés és a befogadás.

KÜLÖN SZOBA

  • Az ápoló alkalmazásához feltétlenül szükséges egy külön szoba – még ha nagyon kicsi is, hogy azokban az időszakokban, amikor nincs szükség a munkájára, tudjon pihenni, kikapcsolódni.

TV, INTERNET

  •  Ma már alapvető szükséglet a TV és az internet. Tapasztalatunk szerint a TV szerencsés, ha a beteg szobájában, vagy közös helyiségben van, nagyon sokszor jó beszélgetési témát is ad egy-egy műsor megnézése, de ha esetleg az ápoló maga nézne meg egy filmet, a beteg nem marad egyedül. Internet – az ápolók legtöbb esetben messengeren tartják a kapcsolatot családtagjaikkal, ehhez mindenképp szükségük van WIFI csatlakozásra, hiszen legtöbben külföldi telefonszámmal rendelkeznek, és csak így tudnak kommunikálni.

SZABAD IDŐ

  • 24 órás ápolás esetében az ápoló megtartásának alapvető feltétele, hogy ne fulladjon ki, fel tudjon töltődni. Ehhez mindenképp szüksége van szabad időre, amit lehetőség szerint a lakáson kívül tud eltölteni. Ez minden esetben egyéni megállapodás kérdése, de általában heti 2-3 alkalommal szükségük van arra, hogy bizonyos időt a betegüktől távol, saját maguk szándéka szerint töltsenek. Csak ajánlás, de érdemes megkérdezni, hogy vallásos-e az ápoló, katolikusok esetében nagyon örülnek, ha a vasárnapi misére járást biztosítani tudják nekik.

HÁZIMUNKA

  •  A bejárós ápolók esetében minden esetben egyéni megállapodás kérdése a házimunka bármely formájának végzése. Ők legtöbben csak ápolók, legfeljebb minimális háztartási munkát végeznek. A 24 órás ápolók esetében minden esetben a munkavállalás része a beteg körüli háztartás vezetése. Vagyis az ápoló kitakarít, mos, főz, – ha a beteget egyedül lehet hagyni – bevásárol, de ezeket a munkákat kizárólag a betegre vonatkozóan lehet elvárni. (Javasoljuk viszont, hogy ezeket a feladatokat ne is vegyék le a hölgyek válláról, mert sokkal inkább kikapcsolja őket, mint ha 24 órában kizárólag a beteg mellett ülnének.) Amennyiben a beteg más családtagokkal (gyerekkel, unokákkal) lakik együtt, úgy ezekre a munkákra a többi családtagra vonatkozóan már csak egyéni megállapodás alapján, esetleg külön fizetés ellenében lehet megkérni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy sokan úgy vélik, hogy a 24 órás szolgálat folyamatos munkát jelent, így ha az ápoló éppen nem ápol, akkor számos egyéb feladattal halmozzák el. Ez a magatartás a viszony megromlásához, és az ápoló felmondásához vezet.

ÉTKEZÉS

  • Az ápoló a fizetés mellett teljes ellátást kap. Az ápoló együtt él a betegével, így amennyiben a betegre főz, reggelit, ebédet, vacsorát ad, természetes, hogy a főztjét saját maga is eszi. Amennyiben a betegnek az ebédet hozatják, abban az esetben hozassanak az ápolónak is, és ha lehet – természetesen ésszerű anyagi kereteken belül – választhassa is meg, hogy mit kér, ne a beteg diétás étrendjét hozassák neki. Javaslom azonban itt is, hogy szerencsésebb, ha szabad kezet kap a főzésben, általában olcsóbban jönnek ki, ha ő főz, és még ha más is, mit az eddig megszokott étel, a házi koszt általában olcsóbb és finomabb. Semmi esetre se legyenek szűkmarkúak vele, az ápolás komoly fizikai és lelki erőfeszítés, csak akkor lehet jól végezni, ha az ápoló úgy érzi, hogy ezen a területen is meg van becsülve.

FIZETÉS

  •  Az ápoló fizetése minden esetben a Felek megállapodását követően a „Gondozási szerződésben” rögzítésre kerül. ( Jelenleg az átlagos napidíjak 10.500,- Ft – 12.500,- Ft között mozognak az ellátandó feladatok függvényében.) 24 órás ápolók esetében a megbeszélt fizetésen felül az útiköltséget is a megbízó fedezi. Ez akár Kárpátalja, akár Erdély vonatkozásában körülbelül 30.000 Ft

Köszönöm, hogy elolvasták ezeket az információkat. Bízom benne, hogy mindezek ismeretében a következőkben kiválasztott ápolóval a lehető legjobb kapcsolatot tudnak kialakítani.

TOVÁBB AZ IGÉNYLÉSHEZ